Ieder kind zit wel eens wat minder lekker in z’n vel, dat hoort bij opgroeien. Maar als je kind zich langere tijd bijvoorbeeld angstig, verdrietig of boos voelt dan is dat heel vervelend. 

Voelt jouw kind zich niet fijn en wil je je kind hiermee helpen? Dan kun je bij Kinderopvang Ienieminie een kindercoach inschakelen.

Wie ben ik?

Sylvia Zwakenberg - Ienieminie.com

Ik ben Sylvia Zwakenberg en werk sinds 2015 bij Kinderopvang Ienieminie op de dagopvang van locatie Maarlenhof. Hiervoor heb ik nog bij een ander kinderdagverblijf in Kampen gewerkt. Ik woon in IJsselmuiden met mijn man, 3 tieners en onze hond.
Afgelopen jaar heb ik een opleiding op HBO-niveau gedaan tot Kindercoach en kan ik nu als gediplomeerd kindercoach aan de slag.

Wat doet een Kindercoach?

Een kindercoach biedt hulp aan kinderen en hun ouders als er een vraag is over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kind. Het is een praktische, laagdrempelige en kortdurende vorm van hulp.

Als je kind in een moeilijke periode zit of moeite heeft met bepaalde emoties, kan een kindercoach helpen. Bijvoorbeeld met het aanleren van sociale vaardigheden of het omgaan met gevoelens.

Een kindercoach heeft een positieve werkwijze. Ik kijk dus naar de mogelijkheden en kwaliteiten van een kind en ik ben niet gefocust op de problemen. Deze hulp heeft vaak een positieve werking op een kind, waardoor het beter in zijn vel komt te zitten en/of steviger in zijn schoen komt te staan.

Hoe werkt kindercoaching?

Als jullie je hebben aangemeld krijg je een intakeformulier. Hierin staan allerlei vragen over je kind maar ook over jullie als ouders. Dit geeft vaak een goed beeld wat de hulpvraag is en kunnen we deze duidelijk formuleren. Het intakeformulier bespreken we in een kennismakingsgesprek waar jullie als ouders bij zijn en je mag er zelf voor kiezen of je hier ook je kind bij wilt hebben. Het is wel fijn als er een eerste kennismaking is geweest voordat er met de coaching sessies begonnen wordt. De hulpvraag bespreek ik altijd nog telefonisch met jullie zodat er helder is waar we aan gaan werken en maken we een afspraak voor een eerste sessie met je kind.

Wanneer naar een Kindercoach?

Je kunt bij een kindercoach terecht voor een vraag over opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van je kind. Bijvoorbeeld als je kind al een tijdje niet lekker in zijn vel zit of als je je zorgen maakt over zijn of haar gedrag. Ook kan kindercoaching goed helpen als je kind in een moeilijke situatie zit bijvoorbeeld door een scheiding of het verlies van een dierbare.
Voorbeelden van vaak voorkomende problemen:
(Faal)angst, boosheid, frustratie, woedeaanvallen, verdriet, piekeren, moeite met emoties uiten, onzekerheid, verlegenheid, perfectionisme, moeite met (in)slapen, buik- of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak, hoog gevoeligheid, pestgedrag, gepest worden, scheiding van ouders, verlies van een dierbare.
Veel van deze problemen horen bij opgroeien maar kunnen je kind wel in de weg zitten.

Wanneer niet naar een kindercoach?

Een Kindercoach stelt geen diagnose en voert geen diagnostisch onderzoek uit zoals een intelligentieonderzoek of een onderzoek naar ADHD of autisme. Hiervoor ga je naar een kinderpsycholoog of een orthopedagoog. Je kunt met je huisarts overleggen wat je het beste kunt doen. Kindercoaching is er voor hulpvragen die nog passen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Soms kom je er tijdens het proces achter dat de hulpvraag toch te groot is en wordt er alsnog doorverwezen naar de huisarts, een kinderpsycholoog of orthopedagoog.

Wat gebeurt er in een coaching sessie?

Een eerste sessie zal vooral bestaan uit het leren kennen van elkaar en proberen een vertrouwensband te krijgen. Ik doe dit door middel van een vraag en antwoorden spel met leuke, eenvoudige vragen zoals waar zit je op school en wat is je lievelingskleur. Maar ook wat moeilijkere vragen als waar word je boos van of waar word je heel blij van. We geven allebei antwoord op deze vragen zodat je kind mij ook leert kennen.
In de volgende sessies ga ik mij dan meer focussen op de hulpvraag. Ik doe dit door onder anderen creatief bezig te zijn (methodes van Heleen Purperhart), poptalk, emotiekaarten, rollenspellen, bewegings- en ontspanningsoefeningen. We gaan tijdens deze sessies op zoek naar de kwaliteiten van je kind en proberen inzicht te krijgen in zijn of haar eigen gedrag of leren omgaan met bepaalde emoties zoals angsten of boosheid.
Ouders zijn niet bij de sessies aanwezig. Na een aantal sessies is er een evaluatie en wordt er besproken hoe we verder gaan of dat er al zo veel verbetering is geconstateerd dat we het traject afronden.
Het is mijn streven om het kind weer in zijn kracht te laten zijn met zichzelf zodat het vol vertrouwen de wereld tegemoet kan.

Kindercoach - Ienieminie.com

Locatie Groenendael

Groenendael 233 H

8271 EM IJsselmuiden

Tel: 038-3033937

Locatie Paalkamp

Paalkamp 2

8271 LG IJsselmuiden

Tel: 038-3033031

Locatie Maarlenhof

Schepenenstraat 104

8271 VK IJsselmuiden

Tel: 038-3334875

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag

07:00 uur tot 18:00 uur

Klik hier voor meer informatie